Uitzending Radar 05-02-2018 pensioenverdeling na scheiding

Op maandag j.l. is er in de uitzending van Radar gesproken over pensioen en echtscheiding. Hieronder de belangrijkste punten:

 • Na een echtscheiding heb je wettelijk recht op het ouderdomspensioen van je ex-partner en je ex heeft recht op een deel van jouw ouderdomspensioen.
 • Je moet binnen twee jaar na het verbreken van een geregistreerd partnerschap of een echtscheiding (de periode gaat in als de scheiding is ingeschreven bij de burgerlijke stand) het pensioenfonds inlichten over de scheiding en het opgebouwde pensioen verdelen.
 • Voor pensioenverevening heb je je ex-partner niet nodig. Je kunt zelf het formulier invullen en opsturen naar het pensioenfonds van je ex.
 • Wacht je langer dan twee jaar, dan vervalt de verplichting dat het pensioenfonds de verevening moet uitvoeren. Maar het recht op je pensioendeel vervalt niet! Je moet dan zelf aan de slag met je ex. Als je ex niet meewerkt, kun je je recht afdwingen middels een juridische procedure.
 • Er is veel onwetendheid bij mensen. De meeste gescheiden stellen weten niet dat ze zelf actie moeten ondernemen. Volgens de Pensioenfederatie, de belangenbehartiger van zo'n 220 pensioenfondsen, regelt slechts 30 tot 50 procent van de gescheiden echtparen hun pensioenverevening via hun pensioenfonds. 
 • Ben je gescheiden tussen 27 november 1981 en 30 april 1995, dan gelden de regels uit het Boon van Loon-arrest: goede kans dat je nog recht hebt op een verdeling van pensioenrechten. Vóór het Boon van Loon-arrest werd bij een scheiding het ouderdomspensioen vaak niet verdeeld.
 • Gescheiden echtparen kunnen naast verevening ook kiezen voor conversie. Het ouderdomspensioen wordt dan meteen gesplitst in twee delen. Bij conversie heb je je eigen pensioenpotje en beslis je zelf wanneer je pensioen ingaat. Je bent bij conversie dus niet afhankelijk van wanneer je ex met pensioen gaat.
 • Er zitten ook nadelen aan conversie. Belangrijkste nadeel: als de ex-vrouw eerder overlijdt dan de man die het pensioen heeft opgebouwd, krijgt hij niet zijn volledige pensioen. Bij verevening vloeit dat deel terug naar de man, maar dat gebeurt niet bij conversie.
 • Na een echtscheiding behoud je ook recht op elkaars nabestaandenpensioen en bijzonder partnerpensioen. De opbouw van dit partnerpensioen stopt bij de scheiding en de opgebouwde waarde wordt premievrij bewaard voor de ex-partner.
 • Er zijn twee smaken: op opbouwbasis of op risicobasis. Bij opbouwbasis blijft er een potje geld gereserveerd dat, ook na een scheiding of als je van baan wisselt, blijft staan. Alleen bij een nabestaandenpensioen op opbouwbasis gaat de waarde naar de ex-partner.
 • Ook Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA ziet allerlei pensioenproblemen. Hij wil daarom de wet op de pensioenverevening veranderen. Hij pleit ervoor dat na een echtscheiding de pensioenpot meteen gesplitst wordt in twee delen (conversie). Dan ben je niet meer afhankelijk van je ex.

De volledige uitzending: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/05-02-2018/voorkom-dat-je-door-een-foutje-je-pensioen-kwijtraakt/.

 

In ons rapport pensioen en echtscheiding wordt het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen en bijzonder partnerpensioen berekend. Vervolgens berekenen wij verevening (50/50 of een andere verdeling) en conversie. Om het verschil tussen verevening en conversie duidelijk te maken worden deze vergeleken zodat je cliënt een onderbouwde keuze kan maken. Opvallend is dat veel cliënten kiezen voor conversie als ons rapport is besproken. Daarnaast voldoe je aan je informatie- en zorgplicht, Het doorrekenen van de verschillende opties zal zeker bijdragen tot een onderbouwde keuze van de cliënt.

 

Meer weten? Neem dam contact met ons op: E pim@pensioen-solutions.nl of M 06-12909434.